Grönsaksleverans till arbetsplatser

Om man arbetar inom kök eller kanske restaurang kan man snart inse att det går åt en hel del ingredienser. Det har inte bara med kött att göra utan även grönsaker går åt i stor mängd. Men vad bör man tänka på när det gäller grönsaksleveranser till arbetsplatser?

Beställ lagom mycket

Om man har ansvar för beställningarna gäller det att man tar hem lagom mycket grönsaker. Är leveransen för liten kan det leda till att man inte kan laga alla rätter. Gör man en för stor beställning kan det vara så att man får grönsaker över. En del kan man koka fond eller buljong av och vissa kan frysas. Görs det ständigt för stora beställningar kan det dock bli en utgift som bara tickar pengar, helt i onödan.

Leverans till en restaurang

När det ska levereras grönsaker till en restaurang ska grönsakerna vara i prima skick. Några få skador kan accepteras men annars ska allt vara felfritt. Många gånger ska saker som sparris nämligen serveras hel på tallriken och då vill gästen helst att maten ska se bra och trevlig ut. En brun sparris, eller en helt avbruten sådan som ska vara hel kan dra ner gästens betyg mer än vad man tror.

Bra förvaring av grönsakerna

När man beställer grönsaker måste man se till att man har bra förvaring till dem. På en restaurang finns det i regel stora kylrum och frysar men är det ett storkök eller en annan typ av firma är det inte säkert att samma möjligheter finns. Om grönsakerna ska ätas direkt kan man i regel förvara dem i rumstemperatur. När det gäller groddar håller de också ett tag på bänken i köket. Färska kryddor håller sig i flera veckor så länge man vattnar plantan och ser till att den står någorlunda ljust.

Lättare att få tag i stora partier

När man beställer grönsaker till företaget kan det i regel vara lite lättare att få tag i stora partier än om man ska köpa grönsakerna i den lokala matbutiken. Det är dessutom så att man kan få ett betydligt bättre pris när man köper större mängder. Seriösa grossister kan också gå med på att man får vissa stamkundsrabatter eller extra bra erbjudanden när man har handlat för en viss summa. Beställer man grönsaker behöver man inte heller oroa sig för att allt tar slut i affären. Beställer man i god tid hinner grossisten ta hem mer av varan så att den räcker till alla.