Olika typer av grönsaker
Ibland kan man höra både barn och vuxna som påstår att de minsann inte tycker om grönsaker. Men egentligen kan man inte säga att man inte gillar grönsaker. Det här är nämligen en sak som finns i väldigt många olika varianter och det är ytterst få personer som testat alla grönsaker utan att hitta någon som de faktiskt gillar lite. Här tar vi upp några olika grönsakstyper.
Bladgrönsaker
Inom kategorin bladgrönsaker ingår i stort sett alla typer av sallader. Även ruccola, nässla, spelat och mangold är bladgrönsaker. Nässlorna går utmärkt att plocka på våren och ger en god soppa. Övriga bladgrönsaker har mer eller mindre smak och de går utmärkt att servera som de är. Vissa salladssorter kan också brässeras eller stekas med gott resultat.
Stjälkgrönsaker
I den här kategorin finns bland annat kålrabbi, rabarber och sparris. Vit och grön sparris är i huvudsak samma växt men den vita sparrisen odlas under jorden för att inte få sin gröna färg. Rabarber kan ibland ses som en frukt men den är egentligen en grönsak. Den passar bra i saft och olika pajer.
Kålväxter
Här finns bland annat salladskål, brysselkål, rödkål och vitkål. Salladskål används i Korea för att göra till exempel Kimchi. Andra kålväxter odlas mycket i Sydeuropa.
Grönsaksfrukter
Det finns faktiskt en hel del grönsaksfrukter. På de här plantorna äter man endast frukten. Bland grönsaksfrukterna finns saker som chili, tomat, gurka, avokado, melon och pumpa.
Just tomaten trivs bäst i rumstemperatur. Som skördad trivs den inte vidare bra i kylskåp. Tomater finns också i väldigt många olika färger, smaker och varianter. Samma sak gäller för chili. Här kan chilifrukterna gå från svaga till riktigt starka. Styrkan mäts i scoville och de svagaste varianterna ligger på omkring 1000 scoville. De starkaste varianterna av chili kan ligga på en miljon scoville.
Blomgrönsaker
Bland blomgrönsakerna finns broccoli, blomkål, kronärtskocka och många andra. Man äter främst blomman men även stjälken kan ätas på till exempel blomkål. Dock kan stjälken behöva lite längre koktid för att bli mjuk och härlig att äta.
Groddar och kryddor
Bland groddar och kryddor finns det en hel del riktigt goda saker att spana in. Kryddor är inte alls ovanligt att se på köksbänken och det har också blivit vanligare att man odlar dem på egen hand i trädgården. I kryddkategorin finns kryddor som persilja, gräslök, dill, basilika, mynta och rosmarin. Alla färska kryddor ingår i kategorin. Vissa av dem är rika på vitaminer, andra på järn. Det finns också kryddor som innehåller viktiga näringsämnen men mängden är så liten att den inte tas upp av kroppen.
När det gäller groddar är de goda att ha i sallader eller på smörgås. Det finns havregroddar, alfalfagroddar, solrosskot och många fler att välja mellan.